Vragen over kalknagels ofwel schimmelnagels.

We krijgen in onze pedicure praktijk veel vragen van klanten over ‘kalknagels’, schimmelnagels en voetschimmel.

De meest gestelde vragen hebben we voor u op een rijtje gezet en deze laten beantwoorden door Ilse, onze ervaren Provoet pedicure.

1. Wat is een kalknagel? (scroll↓)

Wat in de volksmond vaak een kalknagel genoemd wordt, is eigenlijk meestal een schimmelnagel. Dit is een nagel die is aangedaan door een schimmelinfectie en is vaak verdikt en verkleurd. kalknagelProfessionals praten dus over een schimmelnagel en de medische term is Onychomycose. Deze medische term is een samenvoeging van het Latijnse woord voor nagel (‘onycho’) en schimmel (‘mycose’).

Een kalknagel komt meestal voor bij een teen, soms bij een vinger. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de nagels brokkelig zijn. Ze zijn lelijk om te zien en met een nagelschaar kom je er bijna niet doorheen.

2. Feiten en fabels over kalknagels (↓)

De feiten:

 • Kalknagels ofwel schimmelnagels gaan nooit vanzelf over, die breiden langzaam uit. Niets doen is dus geen optie.
 • Een kalknagel ofwel schimmelnagel is met een effectief anti-schimmel middel middel goed zelf te behandelen als u consequent en op de juiste manier te werk gaat.
 • Aangedaan (verdikt en verkleurd) nagel materiaal kan niet meer herstellen, dat moet weggehaald worden en verder uitgroeien tijdens een goede behandeling! Lees meer over de uitgroei van kalknagels bevorderen
 • Voet- en nagelschimmel infectie heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne, eerder een overdaad hiervan (beperk het gebruik van zeep).
 • Schimmels gedijen goed bij warmte en vocht, ons advies: uw voeten goed ventileren en droog houden.

De fabels:

 • Met speciale serums of ‘wondermiddeltjes’ kunnen kalknagels binnen een week weer mooi zijn: dat is biologisch onmogelijk. Een kozijn met houtrot kan ook nooit meer herstellen, dat moet vervangen worden
 • Er is niets dat helpt tegen kalknagels…. Dat is echt onzin. Met een goed anti-schimmelmiddel en de juiste behandeling komt u wel van uw kalknagels af.

3. Wat is het beste middel om kalknagels goed te behandelen? (↓)

Er zijn diverse middelen te koop voor behandeling van voet-en nagelschimmel en ook wij hebben een breed assortiment. Vanuit mijn praktijk en die van collega-pedicures zien wij FunghiClear als een van de beste producten voor effectieve behandeling van schimmelnagels,  ‘kalknagels’ en voetschimmel ofwel zwemmerseczeem.

FunghiClear antischimmelspray tegen voetschimmel en nagelschimmel kalknagels | LePair WebshopFunghiClear is uiterst vloeibaar en kan daardoor de schimmel goed bereiken. Het creëert een milieu waarin schimmels niet kunnen leven en bezorgt u na een aantal maanden weer mooie nagels. Vanwege de uitstekende resultaten bij klanten in de salon geven wij op dit product een niet goed-geld terug garantie*! Lees meer over FunghiClear, de behandeladviezen etc op de productpagina.

Behandeling met FunghiClear vereist wel discipline van u als ‘patient’ (elke ochtend en avond aanbrengen). Daarbij moeten ook de schoenen minimaal 1x per week aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel als FunghiClear of ProtectAir om herbesmetting te voorkomen.

Na enkele weken wordt u beloond en ziet u het eerste resultaat. De nagel groeit uit en u ziet weer gezonde nagel te voorschijn komen Het duurt enige tijd voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Na een aantal maanden heeft u weer een mooie gezonde nagel, afhankelijk van de mate van besmetting en de groeisnelheid van uw nagels.

Meer over FunghiClear ➤

4. Hoe kan ik een kalknagel het beste behandelen? (↓)

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, zal de infectie zich langzaam uitbreiden. Het is zaaks om snel een behandeling met een goed werkend anti-schimmelmiddel aan te vangen.

Plan van aanpak.

In de professionele voet zorg wordt onderstaande manier van behandelen algemeen geadviseerd. Deze methode met de beschreven middelen en handelingen heeft zich in de loop der jaren bewezen effectief getoond.

1. De kalknagel moet ‘schoon’ gevijld worden. Dit betekent dat de aangedane harde laag zo veel mogelijk verwijdert moet worden om zo het anti-schimmel middel beter in te laten werken op de schimmel die actief is tussen de ‘kalklaag’ en uw gezonde nagel. Herhaal deze behandeling om de 3-4 weken.

Kalknagels behandelen - Fraisen

U kunt hiervoor een professionele nagelvijl kopen in onze webwinkel die u dan uitsluitend voor uw schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen. U kunt er ook voor kiezen om de eerste keer een kalknagel behandeling te nemen bij een pedicure die met een pedicure-frees nauwkeurig en snel de kalklaag kan verwijderen.

2. Spray nu de aangedane nagel in met FunghiClear en laat dit even inwerken. Doe dit ook preventief bij de nagels ernaast. Herhaal dit elke morgen en elke avond: een handeling van 10 seconden! U kunt ook een kwastje (niet meegeleverd) gebruiken als u liever wilt smeren, de verstuiver kan eraf geschroefd worden.

3. Zorg dat uw sokken en schoenen altijd schoon en droog zijn.

4. Spray ook de binnenzijde van de schoenen in om zodoende herbesmetting te voorkomen. Doe dit de eerste week elke dag en daarna 1x per week. U kunt hiervoor ook onze speciale anti-bacteriele en anti-schimmel schoendeo gebruiken: ProtectAir

Wij hebben een compleet startpakket voor u samengesteld zodat u zeker weet dat u alles in huis heeft voor een goede start van de kalknagel behandeling en bieden deze extra voordelig aan in onze winkel:

Kalknagel behandel pakket (m)

 56,35  46,50

Het kalknagel startpakket is speciaal door ons samengesteld zodat u weet dat u alles heeft om uw schimmel- en kalknagels effectief te behandelen!

 • 2 st. FunghiClear 50ml
 • 1 st. ProtectAir 100ml
 • 5 st professionele nagelvijltjes S

+ Gratis verzonden met PostNL zodat u snel aan de slag kunt!

Verder lezen

5. Waarom niet gewoon medicijnen van de dokter? (↓)

Medicijnen van de huisarts werken van binnenuit, zijn makkelijk in te nemen en kunnen wel helpen, maar zijn vaak schadelijk voor uw gezondheid. Ze veroorzaken problemen met uw lever en/of nieren (kijk hiervoor op mijnmedicijn.nl) en maken uw lichaam resistent tegen penicilline, iets wat u wellicht voor ernstiger aandoeningen wel nodig heeft. Deze medicijnen zijn dus eventueel een allerlaatste redmiddel(zonder succesgarantie) en zeker niet aan te raden.

Voet- en nagelschimmel komt van buiten en kan ook het beste van buitenaf bestreden worden. Met FunghiClear geeft u de schimmels geen kans en kan uw aangedane nagel rustig uitgroeien. Met voetschimmel heeft u zelfs na enkele dagen al resultaat vanwege het feit dat de huid veel dunner is dan de nagel en daar het middel dus direct z’n werk kan doen.

Bij schimmelnagel besmetting in een vergevorderd stadium (als de schimmel al in de nagelplaat zit) helpt dit vaak niet meer afdoende en is het raadzaam eerst de huisarts te raadplegen. Die kan u mogelijk aanvullend een korte medicijnkuur voorschrijven die schimmels van binnenuit dood. Dit in combinatie met behandeling van buitenaf met FunghiClear geeft het snelste resultaat.

In dergelijke zware gevallen is het ook een overweging om een combinatie van beide te doen, dus én medicatie inwendig én een goed anti-schimmelmiddel uitwendig.

6. Hoe zit het met huismiddeltjes? (↓)

Er circuleren op het internet diverse verhalen over de bekende huismiddeltjes, lekker goedkoop en vaak al voorhanden. De meest voorkomende zijn Vicks Vaporub en natuur- of appel Azijn. Beide producten zijn bedoeld voor iets anders dan het behandelen van voetschimmels en kalknagels, zijn weinig effectief en hebben allerlei bijwerkingen. Azijn is een zuur dat zowel de nagel, nagelriem als de huid eromheen ernstig uitdroogt, en Vicks doet ongeveer hetzelfde. Bij behandeling hiermee kunnen er zeer vervelende plekken ontstaan op uw voeten en handen en gaat uw huid verder kapot.

De tijd die u besteed aan het behandelen met deze huismiddeltjes kunt u beter besteden door direct met een goed anti-schimmel middel als FunghiClear te beginnen. FungiClear staat geregistreerd als medisch hulpmiddel klasse1 en is speciaal ontwikkeld voor het effectief behandelen van voet-en nagelschimmel. FunghiClear heeft gegarandeerd resultaat, stinkt niet, is gemakkelijk aan te brengen, is niet schadelijk voor uw gezondheid en goed betaalbaar! met gemiddeld 3-5 flesjes bent u van uw kalknagels af! Ga voor meer informatie naar de productpagina van FunghiClear om te bestellen

7. Hoe ontstaan kalknagels? (↓)

Een kalknagel ofwel schimmelnagel ontstaat vaak uit een verwaarloosde voetschimmelinfectie die is overgeslagen naar de nagels. Daar ‘vreet’ die schimmel zich in de harde hoornlaag en is zodoende vrij hardnekkig en lastig te bestrijden.

De schimmelnagel

vragen over kalknagels

Een kalknagel wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak een beetje kalkachtig uit: verkleurd (geelbruin), dof en brokkelig. De lengtegroei van de nagel wordt geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

De grootste risico’s op besmetting

Mensen met een verminderde weerstand behoren tot de grootste risico groep. U moet hierbij denken aan mensen die oververmoeid zijn, burn-out klachten hebben, chemokuren(hebben) ondergaan, sporters, oudere mensen etc.

De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, douches in sportgelegenheden en de sauna. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gauw gelegd. U bent zelf dan weer een bron van nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en het wassen met te veel zeep kunnen de infectie stimuleren.

8. Hoe kan ik schimmelnagels ofwel kalknagels voorkomen?

• Voorkom een warme en vochtige omgeving waarbij schimmels goed kunnen gedijen!
• Droog uw voeten altijd goed af, zeker tussen de tenen!.
• Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt
• Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
• Draag ruime, ventilerende schoenen, liefst van leer.
• Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
• Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad) zodat u niet besmet wordt.
• Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.
• Als u regelmatig in de sportschool, zwembad sauna etc komt, gebruik dan preventief FunghiClear.

Goede informatie is het begin van een goede motivatie!

En goede motivatie heeft u nodig om uw kalknagels ofwel schimmelnagels goed aan te kunnen pakken. U leest dit allemaal niet voor niets en heeft waarschijnlijk al veel middeltjes geprobeerd. Wij weten dat dit frustreert en daarom reiken we u hier de juiste kennis, een bewezen behandel methode en de beste anti-schimmel middelen aan.

Als u alles consequent gebruikt op de aangegeven manier heeft u straks weer mooie nagels!

 • Bent u die schimmelnagels, kalknagels ook zo zat?
 • Kijkt u ook uit naar weer mooie verzorgde voeten? 
 • Wilt u ook de stap zetten en FunghiClear gaan gebruiken?
Bestel FunghiClear anti-schimmel spray ➤
De waardering van www.nagelstudiolepair.nl/webshop/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1104 reviews.