Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een van de vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vindt je ‘specialisten’: sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid. Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels en deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmel komt zeer veel voor.

VoetschimmelVoetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien.

Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen. Wanneer bij de infectie een duidelijke rand zichtbaar is wordt de aandoening ook wel ringworm genoemd, net zoals schimmelinfecties elders op het lichaam die een dergelijke opvallende rode rand vertonen.

Hoe kom ik eraan?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen (kleedkamer van kledingwinkels, dokters..).
De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn: voor voetschimmel is dit vooral een vochtige en warme omgeving.

Hoe voorkom ik een voetschimmel infectie?

  • in openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen
  • na het douchen of baden de voeten goed drogen, met name tussen de tenen!
  • katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie).
  • draag goed ventilerende schoenen en bij voorkeur van een ‘ademend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen) .

Hoe wordt de infectie vastgesteld?

Bij een heel typisch beeld van een schimmelinfectie heeft de huisarts of dermatoloog meestal geen nader onderzoek nodig en kan de diagnose ‘op het oog’ gesteld worden. In twijfelgevallen kunnen twee soorten testen gedaan worden:
direct microscopisch onderzoek: hiermee kunnen de schimmeldraden in de huidschilfers worden opgespoord. Dit onderzoek kan door de arts tijdens het consult worden uitgevoerd.
schimmelkweek: er worden huidschilfers opgestuurd naar het laboratorium en geënt op een voedingsbodem. Na een aantal weken is bekend of er sprake is van een schimmelinfectie. Door deze techniek kan ook de schimmelsoort worden bepaald en bijbehorende behandeling.

Hoe wordt voetschimmel behandeld?

Voetschimmels worden bestreden met een antischimmel geneesmiddel (antimycoticum). Deze kunnen zowel lokaal worden aangebracht als door middel van een orale kuur worden toegediend, afhankelijk van het type infectie. Ook zijn er mensen die met azijn aan de gang gaan. Ik ben hier geen voorstander van.

Plaatselijke behandeling
Ter behandeling van voetschimmel(zwemmerseczeem) en nagelschimmel(kalknagels) heb ik een aantal producten in huis. Verreweg het beste product om dit te behandelen is FunghiClear. een uitgebreide beschrijving van dit product vind u hier:

 

Meer over FunghiClear

De lokale antimycotica in crème-vorm moeten doorgaans 2-4 weken 2 maal daags worden toegepast. Voor het aanbrengen dient de voet eerst goed te worden gereinigd met water.
Ter voorkoming van hernieuwde infectie is het verstandig de eerder gedragen schoenen met FunghiClear spray of een antischimmel strooipoeder te behandelen, zodat ook alle schimmelsporen daar worden gedood.
Orale behandeling
Wanneer de schimmelinfectie erg uitgebreid is of als er veel blaren en ‘nattende’ huiddelen zijn kan de arts overwegen de schimmelinfectie te behandelen met tabletten. Nadeel is dat aan een orale behandeling meer mogelijke bijwerkingen verbonden zijn dan aan een lokale behandeling.