In dit artikel leest u alles wat u moet weten over voetschimmel en hoe u er binnen enkele weken geheel van af kunt komen:

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een van de vele duizenden soorten schimmels die op en rond ons lichaam leven. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid en onder deze schimmels vindt je ‘specialisten’. Zo leven er schimmels bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en ook een groep in verhoornde delen van de huid. Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels en deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmel komt zeer veel voor en is erg besmettelijk.

Voetschimmel | LePair webshopVoetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien. Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen. Wanneer bij de infectie een duidelijke rand zichtbaar is wordt de aandoening ook wel ringworm genoemd, net zoals schimmelinfecties elders op het lichaam die een dergelijke opvallende rode rand vertonen.

Hoe kom ik aan voetschimmel?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen (kleedkamer van kledingwinkels, bij de dokters etc). De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Voor voetschimmel is dit vooral een vochtige en warme omgeving in combinatie met een verminderde lichamelijke weerstand.

Hoe voorkom ik een voetschimmel infectie?

  • Loop in openbare ruimtes zo veel mogelijk op slippers, dus min mogelijk op blote voeten.
  • Droog na het douchen of baden de voeten goed af, met name tussen de tenen!
  • Trek katoenen of wollen sokken aan(deze voorkomen transpiratie).
  • Draag goed ventilerende schoenen en bij voorkeur van een ‘ademend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen) .

Hoe wordt de infectie vastgesteld?

Bij een heel typisch beeld van een schimmelinfectie heeft de huisarts of dermatoloog meestal geen nader onderzoek nodig en kan de diagnose ‘op het oog’ gesteld worden. In twijfelgevallen kunnen twee soorten testen gedaan worden: direct microscopisch onderzoek: hiermee kunnen de schimmeldraden in de huidschilfers worden opgespoord. Dit onderzoek kan door de arts tijdens het consult worden uitgevoerd.
schimmelkweek: er worden huidschilfers opgestuurd naar het laboratorium en geënt op een voedingsbodem. Na een aantal weken is bekend of er sprake is van een schimmelinfectie. Door deze techniek kan ook de schimmelsoort worden bepaald en bijbehorende behandeling.

Hoe wordt voetschimmel behandeld?

Voetschimmels worden bestreden met een antischimmel geneesmiddel (antimycoticum). Deze kunnen zowel lokaal worden aangebracht als door middel van een orale kuur worden toegediend, afhankelijk van het type infectie.

Plaatselijke behandeling
Ter behandeling van voetschimmel(zwemmerseczeem) en nagelschimmel(kalknagels) hebben we een aantal producten in huis. Verreweg het beste product om voetschimmel te behandelen is FunghiClear. Een uitgebreide beschrijving van dit product vind u hier: ga naar FunghiClear

De lokale antimycotica moeten doorgaans 2-4 weken 2 maal daags worden toegepast. Voor het aanbrengen van de FunghiClear dient de voet eerst goed te worden gereinigd met water.

Ter voorkoming van hernieuwde infectie is het verstandig de eerder gedragen schoenen met FunghiClear spray of een antischimmel strooipoeder te behandelen, zodat ook alle schimmelsporen daar worden gedood.

Orale behandeling
Wanneer de schimmelinfectie erg uitgebreid is of als er veel blaren en ‘nattende’ huiddelen zijn kan de arts overwegen de schimmelinfectie te behandelen met tabletten. Nadeel is dat aan een orale behandeling meer mogelijke bijwerkingen verbonden zijn dan aan een lokale behandeling.

Geef een reactie

De waardering van www.nagelstudiolepair.nl/webshop/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2805 reviews.